Usein kysytyt kysymykset

Maksaminen, tilauksen tekeminen ja irtisanominen

Miksi Ruutuun pitää rekisteröityä maksullisia sisältöjä varten?

Tavoittelemme mahdollisimman hyvää asiakaskokemusta. Jotta asiakaspalvelu voisi toimia mahdollisimman hyvin tarvitsemme riittävät tiedot asiakkaistamme. Samalla voimme varmistua mm. siitä, että asiakkaamme ovat täysi-ikäisiä. Myös mahdollisten asiakasetujen tarjoaminen on mahdollista vain rekisteröidyille asiakkaillemme. Lisää tietoa asiakasrekisteristämme www.nelonenmedia.fi/rekisteriseloste

Miksi en löydä Ruutu-laskua sähköposteistani?

Joidenkin sähköpostipalvelujen roskapostisuodatus saattaa siirtää Ruudun laskut roskapostikansioon tai erityisesti ilmoituksia varten tarkoitettuun kansioon. Tarkista että lasku ei ole siellä. Muista merkitä sähköpostipalvelusi antamien ohjeiden mukaan, että lasku ei ole roskapostia. Näin lasku tulee jatkossa oikeaan paikkaan. Suosittelemme laskun vaihtamista e-laskuksi, näin saat sen suoraan verkkopankkiisi.

Huom! Laskun lähettäjä on Lindorff ja laskuttaja on Nelonen Media!

Kuinka voin irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan tilauksen?

Toistaiseksi voimassaolevan Ruutu+ Pro  ja Ruutu+ -tilauksen voi  lopettaa Oma Ruutu –sivulta, kohdasta ”Tilaukset”. Valitse linkki  ”Muokkaa tilausta”.  

Huom! Tilauksesi irtisanomisen lopussa vahvista toimenpide antamalla Ruutu-tilisi salasana. Mikäli vahvistusta ei tehdä, jatkuu tilaus normaalisti. Vahvistettu irtisanominen päättää toistaiseksi voimassaolevan tilauksen käynnissä olevan kauden loppuun.

Muissa tilanteissa pyydämme lähettämään lopetuspyynnön palautelomakkeella. Valitse kategoriaksi ”Maksusisältö: Oma tilaus” ja jätä pyyntö tilauksen lopettamisesta. Muista käyttää käyttäjätunnuksenasi olevaa sähköpostiosoitetta, niin löydämme varmasti tietosi.

Muistathan, että lomakkeen kautta peruutus tulee tehdä viimeistään 5 vuorokautta ennen kuin nykyinen katseluoikeutesi päättyy (eli viimeistään 5 vuorokautta ennen seuraavan laskutuskauden alkua). Tämä sääntö on käytössä mahdollisten asiakaspalvelun ruuhkatilanteiden vuoksi, näin voidaan varmistaa viestisi käsittely ajoissa.

Asiakaspalvelun puhelinpalvelun aukioloaikana voi irtisanomisen tehdä myös puhelimitse. (Puheluhinnat ja aukioloajat tarkistettavissa sivun alareunassa.)

Miten saan Ruudun urheilulähetykset katsottavaksi ravintolaan?

Tilaamalla Ruutu+ Ravintoloille -tuotteen ravintolaasi voit esittää Ruudun urheilulähetyksiä laillisesti asiakkaillesi. Tutustu tuotteeseen ja hinnoitteluun osoitteessa ruutu.fi/ravintoloille.

Ravintolatuote sisältää kaikki Ruutu+ maksulliset urheilusisällöt, joita voi tuotteen tilaamalla näyttää ravintolan asiakkaille. Ravintolatuote ei sisällä viihde-sisältöjä, eli Ruudun elokuvia, sarjoja tai lastenohjelmia ei saa näyttää julkisesti.

Tarkista käyttämäsi laitteisto Ruudun laitetestin avulla: ruutu.fi/laitetesti.

Kuinka voin irtisanoa määräaikaisen tilauksen?

Määräaikaisen tilauksen voi irtisanoa Oma Ruutu -sivulta kohdasta "Tilaukset". Valitse linkki "Muokkaa tilausta". Tilauksen irtisanominen lopettaa tilauksen määräajan lopussa.

Huom! Tilauksesi irtisanomisen lopussa vahvista toimenpide antamalla Ruutu-tilisi salasana. Mikäli vahvistusta ei tehdä, jatkuu tilaus normaalisti. Vahvistettu irtisanominen päättää tilauksen käynnissä olevan määräajan loppuun.

Mikäli tilauksen irtisanominen ei onnistu näin pyydämme lähettämään lopetuspyynnön palautelomakkeella. Valitse kategoriaksi ”Maksusisältö: Oma tilaus” ja jätä pyyntö tilauksen lopettamisesta. Muista käyttää käyttäjätunnuksenasi olevaa sähköpostiosoitetta, niin löydämme varmasti tietosi.

Asiakaspalvelun puhelinpalvelun aukioloaikana voi irtisanomisen tehdä myös puhelimitse. (Puheluhinnat ja aukioloajat tarkistettavissa sivun alareunassa.)

Millaisia ostovaihtoehtoja live-otteluiden tai muun maksullisen sisällön seuraamiseen on Ruutu-palvelussa?

Katso vaihtoehdot osoitteesta http://www.ruutu.fi/plus

Miten maksan Ruudun katselusta?

Ruudun maksullinen sisältö on maksettavissa luottokortilla ja verkkopankkimaksulla. Huom! Verkkopankkien kautta on mahdollista tehdä vain kertamaksuja, jolloin koko määräaikainen kausi (esim. 12kk) maksetaan kerralla.

Lähettääkö Ruutu luottokorttitietoni suojattuina?

Luottokorttitiedot syötetään lomakkeelle, joka on upotettu sivulle iframe-tekniikalla. Yhteys palvelimelle joka lomakkeen näyttää, ja jolle lomake lähetetään, on suojattu SSL-salauksella. Lomaketta ympäröivä Ruutu.fi-sivu palvellaan salaamattomana, minkä takia selaimen osoitepalkissa ei näy lukon kuvaa.

Miksi en onnistu maksamaan tilaustani?

Jos et onnistunut tekemään tilausta credit- tai debit-kortilla, tarkista seuraavat asiat:
1. Olet valinnut oikein Visa- tai mastercard valinnan
2. Olet mahdollistanut verkkomaksut verkkopankistasi
3. Tarkista, että maksukorttisi ei vaadi 3D-secure -tunnistusta

Jos et onnistunut tekemään tilausta Lindorff-laskulla, tarkista seuraavat asiat:
1. Olet kirjoittanut etu- ja sukunimesi oikein "Oma Ruudussa"
2. Olet kirjoittanut osoitteesi oikein "Oma Ruudussa"

Miksi voin käyttää kokeiluedun vain kerran?

Ruutu+ Viihde palvelussa tarjotaan uusille käyttäjille ilmainen kokeiluetu.

Yksi henkilö voi käyttää vain yhden edun kumpaankin palveluun, koska haluamme varmistua, että kaikki asiakkaamme saavat samat edut.

Miten voin antaa Ruutu+ Viihde & Urheilu -tilauksen lahjaksi?

Ruudun voi antaa helpoiten lahjaksi ostamalla lahjakortin joko R-Kioskilta tai Lippupalvelusta.

R-Kioskit myyvät Ruutu+-lahjakortteja, tarjolla on sekä Ruutu+ Viihde & Urheilu 1 kk ja Ruutu+ Viihde & Urheilu 3 kk -tuotteet. Suurimmassa osassa kioskeista on lahjakorttihyllyllä esillä Ruudun lahjakorttikuoria, jollaisen voi ostaessaan ottaa mukaan. Kuorissa on kuvaus Ruudun sisällöstä, hinnat ja käyttöönotto-ohjeet. (Huom! Muutokset sisällössä mahdollisia.)

Lippupalvelu myy 1kk, 3kk ja 9 kk lahjakortteja osoitteessa http://www.ticketmaster.fi/event/ruutu-lahjakortti-lippuja/164001

Lahjakortti on hyvä tapa antaa Ruutu+ -tilauksen lahjaksi, koska lahjakorttikoodi aktivoindaan Ruutu-palvelussa koodin saajalle sopivalla hetkellä. Muista kuitenkin, että koodi on aktivoitava 30 päivän kuluessa ostohetkestä. Ennaltamaksettu koodi antaa joko 1, 3 tai kuukautta, riippuen siitä mikä vaihtoehto on ostettu.

Huom! Koodia ei voi palauttaa oston jälkeen.

Miksi Ruutu-tilini on myös Sanoma-tili?

Ruutu-palvelun käyttäjätunnukset ovat 2.2.2015 alkaen Sanoma-tilejä. Tämä tarkoittaa sitä, että useita Sanoman palveluja voi käyttää samoilla tunnuksilla. Näin Ruutuun voi kirjautua esimerkiksi Helsingin Sanomien digipalvelun käyttöön tehdyillä tunnuksilla. Samoin Ruudun käyttöön tehdyillä tunnuksilla voi kirjautua esimerkiksi Aku Ankka Lataamoon tai Helsingin Sanomien digipalveluun. Kaikissa palveluissa käyttäjätunnus ja salasana ovat samoja.

Siirtyminen Sanoma-tiliin liittyy Sanoman asiakasjärjestelmien kehitykseen ja Sanoman palvelujen käytön yksinkertaistamiseen. Ruudun asiakastietojen käsittelyssä, tietoturvassa tai taustajärjestelmissä ei tapahdu muutoksia.

Lue lisää Sanoma-tilistä.

Ruudun tilaukset ja etämyynnin 14 päivän peruutusoikeus

Ruudun verkkokaupan kautta tehdyissä tilauksissa ei ole etämyynnin 14 päivän peruutusoikeutta. Tämä johtuu siitä, että katseluoikeus aktivoidaan tilauksen yhteydessä eli palvelun toimittaminen aloitetaan sopimuksen mukaisesti heti.

Kuluttajasuojalain mukainen 14 päivän peruuttamisoikeus pätee asiakaspalvelun tai telemyynnin kauttta tehdyissä tilauksissa. Peruutuksen voi tehdä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Peruutuksen voi tehdä myös peruutuslomakkeen avulla. Lomakkeen voi halutassaan ladata tästä.

Miksi Ruutu-tilauksen veloitukset eivät toistu aina samana kuukauden päivänä?

Ruudun toistuvissa kuukausittaisissa tilauksissa on 30 päivän veloituskausi. Riippuen käynnissä olevan kuukauden pituudesta, sattuvat maksupäivät hieman eri päiville kuukaudesta toiseen.

Lue tarkemmin veloituksista Ruudun tilausehdoista.

Miksi sain tekstiviestin laskustani Lindorffilta?

Ruudun laskutuskumppani Lindorff lähettää maksamattomasta laskusta sähköpostimuistutuksen noin 8 päivää eräpäivän jälkee. Tekstiviesti on tällainen: "Hei, kehotamme sinua maksamaan Ruutu+ -laskusta erääntyneen velkasi. Maksutiedot löydämme lähettämästämme sähköpostista. Terveisin, Lindorffin asiakaspalvelu." Tekstiviesti lähetetään Sanoma-tilin rekisteröinnin tai Ruutu-tilauksen yhteydessä antamaasi puhelinnumeroon.

Lasku on lähetetty sähköpostiosoitteeseen, jolla olet tehnyt tilauksen Ruutu+ -palvelusta. Mikäli et löydä laskua, kannattaa tarkistaa sähköpostipalvelusi roskapostikansio. Mikäli et kuitenkaan löydä laskua, ota yhteyttä Lindorffin asiakaspalveluun.

Kun laskunmaksu on myöhässä 14 päivää, lähtee siitä muistutuslasku kuluineen. Suosittelemme laskun vaihtamista e-laskuksi, näin saat sen suoraan verkkopankkiisi.

Saako Ruudun tilauksista opiskelija-alennuksen?

Tutustu Frank.fi -sivustolla voi tehdä tilauksen Ruutu+ Viihde & Urheilu ja Ruutu+ Viihde -tuotteista opiskelijahintaan. Edun saamiseksi tarvitsee voimassaolevan opiskelijakortin.

Tutustu Ruutu+ Viihde -opiskelijatarjoukseen.

Tutustu Ruutu+ Viihde & Urheilu -opiskelijatarjoukseen.

Laitetesti ja tekniset ohjeet

Laitetesti – testaa PC/Mac laitteesi

Mikäli sinulla on ongelmia Ruudun ohjelmien katselun kanssa, voit käydä testaamassa laitteistosi laitetestiosiossa. Laitetesti pyrkii ilmoittamaan, mikäli koneessasi tai nettiyhteydessäsi on jotain, joka voi vaikuttaa katselukokemukseen. Pystyt päivittämään konettasi oheisen listan mukaan. Mikäli sinulla on yhä ongelmia videoiden katselun kanssa, niin ota yhteyttä palautteen kautta ja liitä palautteesi mukaan tekemäsi laitetestin tulos. Huom! Testaus ei koske live-urheilulähetyksiä, kuten SM-liigaa. Live-urheilun tekniset vaatimukset on kerrottu myöhemmin kohdassa Ruutu ja SM-liiga

Laitetestissä varmistetaan, että:

  • Koneellesi on asennettu Flashin uusin versio.
  • Käytössäsi on uusin selainversio.
  • Maantieteellinen sijainti IP-osoitteen mukaan.
  • Yhteys mainospalvelimiin toimii. (Mainospalvelin välittää mainokset koneellesi.)
  • Yhteys mediapalvelimeen toimii. (Mediapalvelin lähettää videon kuvavirran koneellesi.)
  • Internetyhteytesi on riittävän nopea Ruudun videoiden katsomiseen.

Päivitä flashplayer uusimpaan versioon

Mikäli sarja ei lähde käyntiin (vaikka mainosvideot mahdollisesti toimivatkin), saattaa sinulla olla ohjelmavideoiden kanssa epäyhteensopiva versio Flash-soittimesta asennettuna koneellesi. Suosittelemme, että käyttäjät päivittävät uusimman ilmaisen Flash-version itselleen osoitteessaget.adobe.com/flashplayer/. Flashin asetukset kannattaa myös tarkistaa, jotta ne sallivat mainokset. Tällöin sallit asetuksissa seuraavan: "Allow Third-Party Content To Store Data On Your Computer".

Päivitä selaimesi uusimpaan versioon

Parhaimman käyttökokemuksen saat käyttämällä selaimestasi uusinta versiota Firefox-Internet Explorer-Safari- tai Chrome-selaimesta. Suosittelemme lämpimästi Chrome-selaimen käyttöä.

Maantieteellinen sijainti IP-osoitteen mukaan

Mikäli IP-osoitteesi ei ole Suomessa, niin ohjelmien katselu ei välttämättä onnistu. Osa ohjelmistamme on maantieteellisesti rajoitettu eli geoblokattu tekijänoikeudellisista syistä. Mikäli olet Suomen aluerajojen sisäpuolella, sinulla on suomalainen nettiliittymä ja saat vastaukseksi silti, että olet ulkomailla, niin ota yhteyttä palautteen kautta.

Mainokset

Ruutu antaa minulle ilmoituksen ”Virhe ladattaessa mainoksia”. Miksi? Virhe voi johtua mainonnan esto-ohjelmasta tai mahdollisesta häiriöistä tietoliikenteessä. Mikäli käytössäsi on joku mainonnan esto-ohjelma, kytke se pois päältä ja yritä uudelleen. Mikäli mistään näistä ei ole apua ongelmaasi, niin ole yhteydessä palautelomakkeen kautta.

Huomio Firefox käyttäjät. Firefoxin 45. version myötä seurannan suojaus on oletuksena käytössä yksityisen selaamisen ikkunoissa. Ottakaa seurannan suojaus pois käytöstä (katso ohje) Ruutu-katselun ajaksi, niin teillä onnistuu mainosten lataaminen ja siten myös videoiden katselu.

Huomio Chromen käyttäjät. Ottakaa Chromen laajennuksista (chrome://extensions/) pois käytöstä Avastin laajennus Ruutu-katselun ajaksi, niin teillä onnistuu mainosten lataaminen ja siten myös videoiden katselu.

Huomio Safarin käyttäjät. Mikäli mainokset eivät lähde toimimaan ja saat ilmoituksen "Virhe ladattaessa mainoksia. Virhe voi johtua mainonnan esto-ohjelmasta tai mahdollisesta häiriöstä tietoliikenteessä.", niin tarkista Safarin asetuksista, että evästeet ja muu verkkosivustojen data on sallittu. Valitse ylävalikosta Safari ja sen jälkeen Asetukset -> Yksityisyys. Kohdassa "Estä evästeet ja muu verkkosivustojen data" tulee olla valittuna "Ei koskaan". Mikäli muutit tätä asetusta, niin sen jälkeen Safari on sammutettava kokonaan ja käynnistettävä uudelleen, jotta asetus astuu voimaan.

Mikäli palautteesi koskee palvelun toimimattomuutta, kerro mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta, tiedot koneesi käyttöjärjestelmän ja selaimen versioista sekä perustiedot käyttämästäsi Internet-yhteydestä. Näin pystymme paremmin selvittämään, mistä ongelmasi johtuu. Liitä laitetestiosion tulos mukaan palautteeseesi, niin saamme ongelman selvitettyä paremmin.

Virustorjuntaohjelma/mainostorjuntaohjelma, joka blokkaa mainosliikenteen, kannattaa asentaa sallimaan Ruutu-liikenne katselun ajaksi, muuten Ruutu ei toimi.

Internetyhteytesi on riittävän nopea Ruudun videoiden katsomiseen.

Tyhjennä koneeltasi selaushistoria ja cookies (ns. keksit) säännöllisesti. Lisäksi muista että, ohjelmien katselu sujuvasti edellyttää myös riittävän nopeaa laajakaistayhteyttä. Suosittelemme vähintään 4Mbps yhteyttä parhaan laadun takaamiseksi. Mikäli tietokoneella pyörii yhtäaikaisesti muita sovelluksia, jotka käyttävät samaa yhteyttä, on yhteyden oltava minimivaatimusta selvästi nopeampi. Kulloinkin tarjolla olevan yhteysnopeutesi pystyt tarkastamaan esim. www.speedtest.net palvelusta tai erillisellä Speedtest-sovelluksella.

Miksi kuva nykii, kun suurennan videon koko ruudun kokoiseksi?

Ruutu-ohjelmien hyvä kuvalaatu vaatii katsojan tietokoneelta jonkin verran enemmän kuin esimerkiksi Youtube-videoiden katselu. Kuva voi nykiä, jos tietokoneellasi on käynnissä muita ohjelmia samanaikaisesti - ylimääräiset ohjelmat kannattaa siis sulkea. Nykimisestä voi päästä myös eroon päivittämällä näytönohjaimen ajurit.

Chrome-selainta käytettäessä saattaa fullscreenissa kuva nykiä, ruutuun ilmestyä haamukuva tai tulla musta ruutu äänen silti kuuluessa. Ongelma johtuu usein siitä, että selainpäivityksen myötä Chromessa on useampi flash -pluginin versio enabloituna yhtäaikaa. Tällöin kannattaa kokeilla seuraavaa.

1 ) Kirjoita Chromen osoite riville: chrome://plugins/

2 ) Oikeassa yläkulmassa on linkki -> "tietoja" / "details"

3 ) Sisällössä pitäisi näkyä nyt useampi versio Flash -pluginia

4 ) Kaikki ovat käytössä ja niissä näkyy linkki "Poista käytöstä" / "Disable"

5 ) Ota ylimääräiset pluginit pois käytöstä painamalla "Disable"-linkkiä. Suosittelemme poistamaan (disable) PepperFlash-pluginin, mikäli Flash-plugineita on useita. Muista siis jättää yksi plugin voimaan.

Miksi Ruudussa ei ole käytössä Windows Media Player?

Ruudun tavoite on, että palvelu on käytettävissä kaikilla käyttöjärjestelmillä ja selaimilla. Tämän vuoksi Ruudussa on käytössä Flash-soitin.

Ruutu ja evästeet

Ruutua käyttäessäsi sinun tulee sallia evästeet, jotta ohjelmia voi katsoa.

Miten saan suurennettua video playerin koko ruudun kokoiseksi?

Painamalla video playerin oikeassa alareunassa olevaa kuvaketta.

Ohjelmat eivät näy Internet Explorer 8, 9 tai 10 -selaimella?

Jos selainversiosi on IE8, IE9 tai IE10, ei se tällä hetkellä tuettu selainversio Ruudussa. Suosittelemme, että päivität selaimesi Internet Explorerin versioon 11 tai uudempaan. Mikäli käyttöjärjestelmäsi ei anna päivittää IE-selainta uudempaan versioon, niin kokeile ladata toinen selain. Esimerkiksi Chrome.. Suosittelemme kuitenkin, että käyttäisit aina uusinta selainversiota.

Ruudun jakaminen tietokoneelta TV-ruudulle

HDMI-kaapeli

Ruudun videoiden jakaminen HDMI-kaapelin kautta televisioon voi aiheuttaa häiritsevää kuvan nykimistä. Tämä johtuu usein siitä, että tietokoneen näytönohjain ei ole riittävän tehokas. Voit vähentää kuvan nykimistä seuraavasti:

- Käytä TV-ruutua tietokoneen näyttönä siten, että se on ainoa näyttölaite ja tietokoneen oma näyttö pysyy tyhjänä. Esim. Windows 7 käyttöjärjestelmässä asetus on nimeltään: ”Vain projektori”.

- Kytke tietokone laturiin, jos kyseessä on kannettava.

- Tarkista virranhallinnan asetuksista, että profiiliksi on valittu paras suorityskyky.

- Tarkista myös näytönohjaimen asetuksista, että paras suorituskyky on käytettävissä.

- Varmista, että Adobe Flash Playerin asetus ”Enable hardware acceleration” on päällä.

- Tarkista laitetestisivun avulla, että Hardware Video Decoding ja Hardware Video Rendering on Yes -tilassa. Tiedot näkyvät testivideon päällä läpinäkyvässä ikkunassa.

- Kokeile eri selaimilla ja valitse toimivin Ruudun käyttöön. (Selainten oletusasetukset voivat poiketa toisistaan. Muista tarkistaa, että edellä mainitut asetukset ovat kunnossa.)

- Kun aloitat katselun TV:n ruudulta, niin aluksi kuva voi olla nykivää. Kuvan laatu paranee yleensä 0-2 minuutin katselun jälkeen.

HTML5

Miksi käytämme Flash-tekniikkaa HTML5 sijaan?

HTML5 ei mahdollista vielä kaikilla laitteilla ja selaimilla tarvittavia streamausmenetelmiä. Samoin sisällötuottajien vaatimat sisällön suojausmenetelmät eivät ole vielä tarpeeksi kattavalla tasolla. Ruudun, Nelosen ja Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien klippisisältöjä on jo nyt mahdollista katsella HTML5-soittimella eri mobiililaitteilla. Desktop-puolella teknologiat eivät ole vielä valitettavasti aivan tarpeeksi valmiita, ja videon jakeluun tarvittaisiin nykymaailmassa kohtuuttoman paljon eri formaatteja ja jakelutapoja. Mm. Netflixin HTML5 on myös rajoitetusti saatavilla yllä mainituista syistä vielä tällä (12.2.2015) hetkellä (Os X Yosemite + Safari/Chrome, Windows 8.1 ja IE11).

Ruudun puolella aktiivisesti seurataan HTML5:n tuomia mahdollisuuksia myös työpöytäkäytön puolella kunhan teknologiat vielä kehittyvät. Tällä hetkellä seuraamme aktiivisesti mm. MPEG-DASH-puolen kehitystä.

Laitteet

PC / Mac

Millä selaimilla ja käyttöjärjestelmillä Ruutu toimii?

Palvelu toimii kaikilla yleisimmillä käyttöjärjestelmillä, selaimilla ja niiden versioilla. Parhaimman käyttökokemuksen saat käyttämällä uusinta versiota Firefox-, Internet Explorer-, Edge-, Safari- tai Chrome-selaimesta.

Mistä saan tietää selainversioni ja muuta tärkeää tietoa koneestani?

Voit katsoa esimerkiksi supportdetails.com kautta tietoa tietokoneestasi ja kulloinkin käyttämästäsi selainversiosta sekä flash-versiosta.

iPad / iPhone

Ruudun katselu iPadilla ja iPhonella (iOS8 tai uudempi) onnistuu, kun lataat ilmaisen sovelluksen App Storesta.

Miksi iPadillani eivät kuulu äänet?

Mikäli iPadilla eivät kuulu äänet, niin:

1) Mene "Asetukset" -> "Yleiset" katso siellä kohta "käyttämällä sivukytkintä". Mikäli sinulla on siinä täppä päällä "Mykistä ääni", niin ota se pois.

2) Joissakin tapauksissa äänet ovat menneet sekaisin kun käyttäjä ovat laittaneet kuulokkeensa iPadiin ja vetäneet ne pois. Tällaisissa harvoissa tapauksissa saattaa olla että iPad ei tunnista, että kuulokkeet ovat poissa laitteesta ja silloin äänet eivät kuulu. Tämän pitäisi korjaantua laittamalla kuulokkeet takaisin iPadiin kiinni ja sitten irroittamalla ne.

Kuinka kauan ohjelmat ovat katseltavissa iPadissa/iPhonessa?

Ohjelmat ovat katsottavissa vain tietyn ajan, joka riippuu kuhunkin ohjelmaan liittyvästä sopimuksesta.

Apple AirPlay

Ruudun iOS-sovelluksessa on AirPlay-ominaisuus, jonka avulla voit käyttää Apple TV:tä TV-ohjelmien, elokuvien ja urheilulähetysten suoratoistamiseen.

Lisätietoa AirPlay-ominaisuudesta.

Valitettavasti sopimusoikeudellisista syistä osa Ruudun ohjelmista ei ole katsottavissa Apple-TV:n kautta. Selvitämme parhaillaan mahdollisuuksia näyttää näitä ohjelmia jatkossa.

Apple TV

Ruutu-sovellus on saatavilla 4. sukupolven Apple TV:hen, johon on päivitetty tvOS 10.0 tai uudempi. Voit ladata sovelluksen ilmaiseksi App Storesta.

Android

Ruudun ilmaisten ja maksullisten Ruutu+ sisältöjen katselu onnistuu Android-laitteilla (4.2 tai uudempi), kun lataat ilmaisen sovelluksen Google Play kaupasta.

(Muun muassa nämä valmistajat käyttävät laitteissaan Android -käyttöjärjestelmää: Samsung, Sony, HTC, LG, Lenovo ja Huawei.)

Tiedote Android-käyttäjille

Android alle 4.2 versiot

- Nämä laitteet eivät ole tuettuja.

Android TV

Ruutu-sovellus on ladattavissa vuoden 2016 Sonyn ja Philipsin Android TV -laitteisiin GooglePlay-kaupasta.

Google Chromecast

Google Chromecast on television HDMI-porttiin yhdistettävä suoratoistolaite, jonka avulla voit käyttää televisiotasi TV-ohjelmien, elokuvien, SM-Liigan ja muiden urheilulähetysten suoratoistamiseen. Ruudun Chromecast-sovellusta voidaan käyttää Chrome-selaimella osoitteessa www.ruutu.fi sekä Ruudun Android- ja iOS-sovelluksella.

Lisää tietoa Google Chromecast-laitteesta.

Ruudun Chromecastin käynnistäminen

Käynnistys tapahtuu videoikkunan oikeasta yläkulmasta löytyvän ikonin kautta tällä tavoin.

Suoratoistokanavista voit katsoa Chromecastilla jaettuna vain Pron kanavia.

SmartTV

Samsung SmartTV

Ilmainen Ruutu-sovellus on saatavilla Samsung SmartTV-laitteille. Sovelluksella voi katsoa Nelonen, Hero, Liv ja Jim TV-kanavien ohjelmia sekä maksullisen Ruutu+ -palvelun sisältöjä. Ensimmäinen julkaistu versio toimii vuosimallien 2012, 2013 ja 2014 Samsung SmartTV-laitteissa.

Vuoden 2015 ja 2016 Samsung SmartTV-laitteille on julkaistu uusittu päivitys Ruutu sovelluksesta, joka on ladattavissa television sovelluskaupasta.

HbbTV

Ruudun ilmaista sisältöä voi katsella antenniverkossa Digitan HbbTV-palvelun (Hybridi-TV) kautta. Palvelu on saatavilla Nelonen, Hero, Liv ja Jim kanavilla.

- Lisätietoa HbbTV:n käytöstä
- Tarkista TV-vastaanottimesi sopivuus täältä

PS3/4

Tällä hetkellä Ruutu-sovellusta ei ole saatavilla Playstation 3 / 4 laitteille.

Windows Phone

Windows Phone ei ole tuettu laite.

Xbox

Tällä hetkellä Ruutu-sovellusta ei ole saatavilla Xbox laitteille.

Ohjelmien katselu

Mitä ohjelmia Ruudussa voi katsella?

Ruudussa on nähtävissä merkittävä osa kanaviemme ohjelmistosta (Nelonen, Liv, Jim, Hero ja maksu-tv-kanavat).  Pyrimme saamaan Ruutuun kaikki mahdolliset sarjat. Kaikkien ohjelmien sopimukset eivät kuitenkaan kata katseluoikeutta Ruudussa. Lisäksi maksu-tv kanavien osalta pyrimme tuomaan useimmista sarjoista kokonaisia kausia asiakkaidemme katsottavaksi.

Kuinka löydän haluamani ohjelman?

Sinulla on monta keinoa löytää haluamasi ohjelma Ruudussa. Haku toimii erittäin hyvin eli mikäli tiedät suunnilleen ohjelman nimen, niin kannattaa käyttää sitä.

Alhaalla on ohjelmaopas, jota voit kelata eteenpäin ja taaksepäin. Huomaa, että myös tuntiväli on valittavissa. Pinkistä linkistä pääset suoraan ohjelmaan ja harmaat linkit tarkoittavat sitä, että ohjelma on julkaistumassa Ruudussa tv-esityksensä jälkeen.

Valitse "Ohjelmat"-linkki ylhäällä vasemmalla ja tämän jälkeen "Kaikki ohjelmat"-linkki. Saat ohjelmat listattuna aakkosjärjestyksessä.

Miksi etsimääni ohjelmaa ei löydy?

Kaikkien ohjelmien sopimukset eivät kata katseluoikeutta Ruudussa, mutta pyrimme toki saamaan katseluun mukaan kaikki mahdolliset ohjelmat. Myös ohjelmien katseluoikeuksien pituudet vaihtelevat. Jotkut ohjelmat ovat nähtävissä Ruudussa seitsemän päivää tv-esityksensä jälkeen, kun taas toiset näkyvät siellä koko ohjelmakauden ajan.

Sopimusoikeudellisista syistä jotkut ohjelmat eivät näy lainkaan Samsungin SmartTV:ssä. Mikäli ohjelmalla ei ole sopimusoikeutta tietylle päätelaitteelle, niin kyseinen sarja ei tule lainkaan tarjolle tällaisen laitteen ohjelmavalikkoon.

Kuinka kauan ohjelmat ovat katseltavissa?

Jokaisen jakson yhteydessä Ruudussa on tieto siitä, kuinka kauan kyseinen jakso on palvelussa nähtävissä.
Suurin osa Nelosen, Jimin ja Livin ohjelmista on katseltavissa Ruudussa 7-30 päivää tv:n ensiesityksen jälkeen.

Kuinka nopeasti tv-lähetyksen jälkeen ohjelma ilmestyy Ruutuun?

Pääsääntöisesti ohjelma julkaistaan Ruudussa samaan aikaan kuin sen tv-esitysaika on. Julkaisuaika kuitenkin vaihtelee hieman ohjelmasta riippuen.

Miksi kaikkia Ruudun ohjelmia ei voi katsoa ulkomailla?

Ohjelmien erilaisista sopimuksista johtuen suurinta osaa Ruudun ohjelmista ei voi näyttää Suomen ulkopuolella. Esimerkiksi joidenkin kotimaisten ohjelmien kansainvälinen formaatti ei salli ohjelman esittämistä Ruudussa Suomen rajojen ulkopuolella. Nämä ohjelmat on geoblokattu eli ne eivät näy ulkomaisiin ip-osoitteisiin. Saat näkyviin ulkomaille näkyvät sisällöt verkkosivun http://www.ruutu.fi/ohjelmat/kaikki kautta.

Miksi Ruudussa on mainoksia?

Ruutu-palvelun ilmaisten ohjelmien sisältöoikeudet katetaan mainostuotoista.

Miten mainokset sijoitellaan Ruudun ohjelmiin?

Ruudun ohjelmien katkoja ei sijoitella käsin, vaan niiden ajankohta määräytyy automaattisesti. Siksi katkot eivät aina sijaitse (tähän toki pyritään) samoissa kohdissa kuin tv-esityksessä. Huom! Maksullisiin Ruutu+ -tilauksiin sisältyvissä ohjelmissa ei ole mainoskatkoja. Maksullisten ohjelmien alussa voi olla mainontaa.

Miten lapsilukko toimii Ruutu-palvelussa?

Ruudun lasten sisällöissä on selainkatselussa helposti aktivoitava lapsilukko. Mene Lapset-osioon ja klikkaa sivun yläreinassa olevaa "LAPSILUKKO PÄÄLLE" -painiketta. Painikkeen painaminen poistaa sivun yläosassa olevat Ruudun omat valikot. Näin on lastensisältöjä katsovan lapsen vaikeampi joutua muille osastoille.

Lapsilukon saa pois päältä painamalla "LAPSILUKKO POIS" -nappia 5 sekunnin ajan.

Huom! Toiminto on käytössä vain selaimella (PC tai Mac) Ruutu-palvelua käytettäessä. Ruutu suosittelee pienten lasten mediakäytön seuraamista ja ohjelmien yhdessä katsomista!

Miten saan poistettua mainokset Ruudun ohjelmista?

Ruutu-palvelun maksavilla asiakkailla ei ole mainoksia katselemissaan ilmaisohjelmissa. Vain mahdolliset ohjelmayhteistyötunnukset näkyvät ohjelmien alussa. Mainoksia ei ole myöskään klipeissä.

Ohjelmien katseleminen ilman mainoksia vaatii kirjautumista omalla tunnuksellaan Ruutu-palveluun.

Mainokseton katselu on mahdollista sekä selaimella (PC tai Mac) että mobiililaitteilla: Android- ja iOs-applikaatioilla.

HUOM! Windows Phone -applikaatiossa ja Samsung Smart TV -applikaatioissa mainokset näkyvät tilauksesta huolimatta ilmaisohjelmissa, maksullisissa ohjelmissa ei mainoksia luonnollisesti ole.

Maksulliset ohjelmat

Mikä on Ruutu+ (Viihde) & Lasten Oma Satukirjasto?

Ruutu+ (Viihde) & Lasten Oma Satukirjasto on helppo tapa saada Sanomien parhaat lasten sisällöt yhdellä edullisella tilauksella.

Tilaukseen kuuluu kaksi eri tuotetta samalla tilauksella: Ruutu+ Viihde – jolla voit katsoa kaikki lastenohjelmat Ruudun maksullisesta tarjonnasta. Vanhempana voit tietenkin katsoa muitakin sisältöjä. (Lasten sisällöissä on selaimella käytettynä on käytössäsi helposti aktivoitava lapsilukko.)

Lasten oma Satukirjasto sisältää satoja lastenkirjoja eli yhdellä tilauksella on kirjahyllyittäin lastenkirjoja aina mukanasi.

Ruutu+ -palvelu on käytössäsi omilla Ruutu-tunnuksillasi (Sanoma-tililläsi) – Satukirjasto on käytössäsi samalla tunnuksella. Molemmat palvelut ovat käytössäsi niin kauan kuin tilauksesi on voimassa edulliseen yhteishintaan.

Tutustu ja tilaa tästä.

Lisätietoa Lasten Oma Satukirjasto -palvelusta.

Ruutu+ (Viihde) & Lasten Oma Satukirjasto -tilauksen hallinta onnistuu kätevimmin Oma Ruudusta.

Sain lahjakortin. Missä voin lunastaa sen?

Voit lunastaa lahjakorttisi osoitteessa http://www.ruutu.fi/lahjakortti

HUOM! Kun olet käyttänyt lahjakorttisi ja aktivoinut sen kautta tulevan katseluoikeuden, koodia ei tarvitse käyttää enää seuraavan kerran kirjauduttaessa. Tämän jälkeen palvelua käytetään kuten muissakin tilauksissa: kirjautumalla sisään palveluun ja nauttimalla Ruudun ohjelmista.

Mikä on Ruutu+ ?

Ruutu+ on videopalvelu, joka tarjoaa helpolla kuukausimaksulla rajoittamattoman pääsyn parhaaseen live-urheiluun, hittisarjoihin, lasten suosikkiohjelmiin, mielenkiintoisiin dokumentteihin ja elokuviin. Ruudun maksulliset sisällöt tunnistat pinkistä kulmasta ja sen keskellä olevasta valkoisesta +-merkistä. Ruutu+ -pakettiin kuuluvia ohjelmia pystyvät katsomaan vain paketin itselleen lunastaneet. Lue lisää: www.ruutu.fi/plus

Miten Ruudun tilauksen voi maksaa?

Ruudun maksullinen sisältö on maksettavissa luottokortilla, verkkopankkimaksulla, sähköpostilaskulla ja Elisan matkapuhelinlaskulla. Luottokortilla, laskulla ja Elisan matkapuhelinlaskutuksella tehtävissä kuukausi- tai vuositilauksissa veloitus tehdään kerran kuussa (30 päivän välein). Elisan matkapuhelinlaskun kautta maksaminen on mahdollista, kun tilaus tehdään Elisan verkossa olevalla mobiililaitteella.

Huom! Verkkopankkien kautta on mahdollista tehdä vain kertamaksuja, jolloin koko määräaikainen kausi (esim. 12kk) maksetaan kerralla. Lisätietoa: www.ruutu.fi/plus/viihde ja www.ruutu.fi/plus/pro

Mitä Ruutu+ Viihde & Urheilu ja Ruutu+ Viihde -palvelut maksavat?

Eri tilausvaihtoehdot näet osoitteesta http://www.ruutu.fi/plus.

Näkyykö Ruudun maksullinen sisältö ulkomailla?

Useat Ruutu+ -ohjelmat on geoblokattu tekijänoikeudellisista syistä, joten valitettavasti emme pysty välittämään sisältöä ulkomaisiin ip-osoitteisiin. Poikkeuksen muodostaa SM-liiga, Superpesis ja Vaahteraliiga, jotka näkyvät myös ulkomailta katsottaessa.

Näkyykö Ruudun maksullinen sisältö mobiililiittymissä (iPad ja vastaavat)?

Mikäli käytössäsi on selain, joka tukee flash-playeria ja liittymänopeutesi, prosessorisi ja näytönohjaimesi tukevat videokuvan katselua, niin pystyt katsomaan Ruutu+ sisältöä myös mobiililaitteilla. Suosittelemme että lataat katselua varten Ruutu-aplikaatioihin Applen App Storesta.

Kuinka monella laitteella voin katsoa ohjelmia yhtäaikaa?

Ruutu+ -palvelu on suunniteltu käytettäväksi yleisimmillä laitteilla. Voit käyttää sitä puhelimella, tabletilla, tietokoneella ja smart-TV laitteilla.

Voit katsoa samasta ip-osoitteesta viittä (5) eri ohjelmaa samaan aikaan.

Miten katson tv-kanavaa Ruudun kautta?

Valitse ohjelmavalikosta KANAVAT ja katso televisio-ohjelmaa haluamaltasi tv-kanavalta suorana. Palvelu on osa Ruutu+-pakettia.

Urheilu

Näkyykö ottelu ulkomailla?

Liigan, Superpesiksen ja Vaahteraliigan otteluita ei ole geoblokattu, joten niiden katselu on mahdollista myös ulkomaisista ip-osoitteista. Huomaathan, että kyseessä on live-lähetys, joten yhteysnopeudella ja reitityksellä on merkitystä loppukäyttäjän katselukokemuksessa. Muut Ruudun maksulliset sisällöt ovat geoblokattuja ja eivät siten ole katsottavissa ulkomailla.

Millä päätelaitteilla live-otteluita pääsee seuraamaan?

Ruutu-palvelua kehitetään jatkuvasti vastaamaan paremmin asiakkaidemme tarpeita ja haluammekin varmistaa, että tuemme palvelussamme käytetyimpiä päätelaitteita.

Live-otteluita voi seurata www.ruutu.fi -osoitteessa Flash-toistoon kykenevillä päätelaitteilla (kuten moderneilla PC ja Mac –koneilla) sekä erillisen Ruutu-sovelluksen kautta, joka on tarjolla iOS-laitteille, Android-laitteille (4.2 tai uudempi), Windows Phone-laitteille ja Samsung Smart-TV-laitteille (2015 mallit, 2014 mallit, 2013 mallit ja 2012 mallit). Ruutua kehitetään jatkuvasti, ja uusia laitealustoja pyritään tukemaan lähitulevaisuudessa.

Live-otteluita voi katsella myös iOS-laitteilla Safari web-selaimella www.ruutu.fi -osoitteessa.

Miksi live-lähetysten kuvanlaatu vaihtelee ja voiko kuvanlaadun itse valita?

Kuvanlaatu vaihtelee automaattisesti käyttäjän internet-yhteysnopeuden ja tietokoneen hetkellisen suorituskyvyn mukaan. Tällä hetkellä tarjolla on jatkuvasti neljä eri laatuista live-videota kustakin ottelusta, joista käyttäjän koneella toimiva soitin valitsee aina parhaan mahdollisen (tarjolla jatkuvasti 288p, 432p, 576p ja 720p/HD samasta sisällöstä). Live-videoiden kuvasuhde on kaikilla laaduilla 16:9 ja kuvan päivitystiheys 50fps. Laadun automaattinen vaihtuminen näkyy käyttäjälle pienenä nykäisynä kuvassa ja itse videolaadun muuttumisena parempaa tai huonompaan suuntaan. Flash-soittimen kokoruututilan oikeassa alakulmassa näytetään muutamien sekuntien ajan tieto siitä, mihin laatuun siirryttiin.

Flash-soittimessa käyttäjä voi lisäksi itse valita mieleisensä maksimilaadun (klikkaa laatua soittimen valitsimesta) tai lukita laadun johonkin neljästä laatuvaihtoehdosta (klikkaa lukko-symbolia). Siirtyminen ei tapahdu reaaliaikaisesti käyttäjän tekemän valinnan mukaan vaan vasta sitten, kun käyttäjän etukäteen lataama (puskuroima) video on katsottu tai kun käyttäjä kelaa aikajanalla eri kohtaan live-ottelussa. Laadun automaattisella valinnannalla (ns. adaptiivisuus) pyritään mahdollistamaan otteluiden mahdollisimman reaaliaikainen seuraaminen, vaikka tietoliikenneyhteydessä käyttäjän koneelle tulisikin hetkellisiä häiriöitä tai mikäli yhteyden nopeus tai vastaanottavan koneen suorituskyky vaihtelisi muista syistä. Flash-soittimen laadun maksimivalinnalla annetaan käyttäjälle mahdollisuus myös itse rajoittaa parempia kuvanlaatuja pois, mikäli käytetty päätelaite ei parempaa laatua pysty sulavasti toistamaan.

Miksi live-lähetykset nykivät koneellani?

Parhaan kuvanlaadun (720p/HD/50fps) mahdollistamiseksi suosittelemme vähintään 4Mbps tai nopeampaa nettiyhteyttä ja modernia PC tai Mac -konetta varustettuna tuoreella Internet Explorer/Chrome/Firefox/Safari -selaimella. Mobiiliympäristössä suosittelemme erillisen Ruutu-sovelluksen käyttöä tai vaihtoehtoisesti iOS+Safari ja Android+Chrome -yhdistelmiä ja otteluiden seuraamista osoitteen www.ruutu.fi/urheilu kautta. Huomioithan, että erityisesti mobiililittymissä (ns. nettitikut, mobiililaitteet ja vastaavat) yhteysnopeus vaihtelee merkittävästi operaattorin tukiaseman sen hetkisen kuormituksen ja ajankohdan mukaan. Verkon kuormittuminen näkyy käyttäjälle live-ottelun kuvan nykimisenä, kuvalaadun automaattisena heikkenemisenä (ns. adaptive streaming -tekniikka) tai live-yhteyden katkeamisena. Erityisesti ruuhkahuippuina ja otteluiden aikana operaattorien tarjoama yhteysnopeus vaihtelee merkittävästi. Kulloinkin tarjolla olevan yhteysnopeutesi pystyt tarkastamaan esim. www.speedtest.net palvelusta tai erillisellä Speedtest-sovelluksella.

Riittämättömän yhteysnopeuden lisäksi kuvan nykimistä voi aiheuttaa päätelaitteen ongelmat 50 kuvaa sekunnissa sisältävän HD-kuvan purkamisessa. Esimerkiksi joissain ohjelmisto- ja laitteistoyhdistelmissä (esim. erilaiset näytönohjain-, selain-, Flash-, ajuri-, käyttöjärjestelmäversiot) ns. rautakiihdytys (hardware video decoding) ei kytkeydy päälle, mikä näkyy tyypillisesti kuvan nykimisenä. Tällaisissa tilanteissa käyttäjä voi vaihtoehtoisesti kokeilla eri selainta (esim. IE11, Safari, Firefox tai muu), eri versiota Flash-laajennuksesta, tai päivittää koneensa ohjelmistoajurit uusimpiin versioihin. Joissain tapauksissa häiriöttömimmän ja sulavimman katselukokemuksen saavutat käyttämällä HD-lähetystä vastaavaa 50Hz virkistystaajuutta (50 kuvaa sekunnissa) myös PC tai Mac -katselulaitteessasi (näytönohjaimen asetus).

Myös joidenkin päätelaitteiden Flash-ohjelmiston eri versioissa on havaittu ongelmia sulavan kuvan tuottamisessa, joten Flash-ohjelmistoversion vaihdolla voi joissain tapauksissa saavuttaa paremman katselukokemuksen. Myös esim. Chrome-selaimen oman PepperFlash-laajennuksen kytkeminen pois päältä saattaa auttaa joissain tilanteissa sulavamman live-kuvan muodostamiseen (osoiteriville "chrome://plugins", josta disabloi PepperFlash-laajennus - ja käytä tai tarvittaessa asenna Adoben Flash-laajennus).

Pystyykö SM-liigan otteluita katsomaan myös live-lähetyksen päätyttyä palvelusta?

Ottelut tulevat katsottaviksi Ruutu-palveluun myös jälkilähetyksinä. Löydät kokonaiset ottelut haulla, otteluvalitsimesta selaamalle edellisiin päiviin tai muiden SM-liigaklippien joukosta, jossa erotat ne maksusisällön pinkistä merkistä.

Voiko live-otteluita seurata muuallakin kuin Ruutu-palvelussa?

Kaikki ottelut lähetetään myös maksu-tv-kanavilla Ruutu+ Viihde & Urheilu -paketissa.

Lähes kaikki ottelut näet siis joko Ruutu-palvelun kautta tai maksu-tv-operaattorilta tilatun Ruutu+ Viihde & Urheilu -paketin kanavilla. Veikkausliigan ottelut ovat katsottavissa vain Ruutu+-palvelun kautta, niitä ei lähetetä maksu-tv-kanavilla. Katso lisätietoja http://www.ruutu.fi/maksutv

Ruutu - palaute

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu palvelee alla olevan lomakkeen kautta ja puhelimitse. Mikäli kysymyksesi liittyy maksulliseen tai lahjakortilla aktivoituun tilaukseen, käytä Maksusisältö-alkuisia kategorioita. Toistaiseksi voimassaolevan tilauksen voi peruuttaa Oma ruutu -osion Tilaukset-kohdasta.

Huom! Ruudun asiakaspalvelu käsittelee Maksukategorioihin kuuluvat viestit ja vastaa niihin. Muut viestit menevät Ruudun ylläpidon ja kehityksen tietoon ja niistä jokaiseen emme ikävä kyllä voi luvata vastausta.

Sähköposti

Ylläoleva kysymys on tarkoitettu vähentämään roskapostia. Ole hyvä ja kirjoita vastaus kenttään.